تغذیه در ماه رمضان همیشه یکی از دغدغه های روزه داران است. اینکه سحری چه بخوریم تا کمتر تشنه و گرسنه شویم و همینطور افطار چه بخوریم تا معده درد نشویم و از طرفی کمبود های غذایی بدن را نیز جبران کنیم. در این مقاله سعی کردیم، تمام نکات مهم و کلیدی را برای شما عزیزان مطرح کنیم.

فواید روزه گرفتن در ماه رمضان:

 

رمضان ماهی مقدس و مبارک، که می تواند فرصت خوبی نیز برای لاغر شدن و ترتیب دادن یک رژیم غذایی مناسب برای سم زدایی بدن از خوراکی های مضر نیز باشد. 30 روز عبادت و برخورداری از الطاف الهی، در حالی که می تواند، هم روح و هم جسم آدمی را از آلودگی­ ها پاک کند و در این مهمانی یک ماهه، جلایی غیر قابل تصور به تن و روح آدمی بکشد.

در هر صورت، بر کسی پوشیده نیست که ساعت ها غذا نخوردن و نرسیدن آب و مایعات به بدن می تواند خطراتی را نیز به دنبال داشته باشد و متخصصان بر این باورند، که رعایت کردن نکاتی کلیدی و مصرف برخی غذاهای مشخص، می تواند به شما کمک کند، تا این یک ماه را با حداکثر انرژی پشت سر بگذارید و از فواید روزه گرفتن در کنار بعد معنوی آن نیز، بهره مند گردید.

روزه گرفتن چه تاثیری بر بدن دارد؟

ماه رمضان

در طول چندین ساعت ناشتا ماندن از اذان صبح تا اذان مغرب، بدن هیچ غذا و نوشیدنی دریافت نمی کند و بنابراین بدن برای تامین انرژی از کربوهیدرات ذخیره شده در کبد و ماهیچه ها و همچنین چربی بدن استفاده می کند. در واقع غذایی که ما به عنوان سحری می خوریم، نقش مهمی در تامین انرژی ما در روز بعد دارد.

از طرف دیگر، باید بدانید که بدن قادر به ذخیره مقدار زیادی آب نیست و کلیه ها با کاهش مقدار ادرار سعی می کنند، تا مقداری که می توانند، آب را در بدن ذخیره کنند؛ اما به هر حال بدن از راه های متفاوتی آب خود را از دست می دهد، بخشی از آن از طریق پوست و تنفس دفع می شود و مقداری هم به عرق و ادرار تبدیل می شود.

کم آبی در هنگام روزه گرفتن!

شرایط آب و هوایی و مدت زمان روزه، می تواند روی تجربه شما از مواجه شدن با کم آبی موثر باشد؛ مهم ترین عاملی که در ماه مبارک رمضان باید به آن توجه کنید تا دچار عوارضی همچون سردرد، احساس خستگی و عدم تمرکز نشوید.

جالب است که بدانید مطالعات انجام شده در این مورد نشان می دهد، که حتی همین موضوع نیز ضرر جدی برای سلامت شما ندارد و اگر در موقع سحری و افطار به اندازه کافی مایعات مصرف کنید، هیج مشکلی سلامتی تان را تهدید نمی کند.

اگر در طول روزه احساس سرگیجه و عدم تعادل داشتید و به سردرد دچار شدید، بهتر است هر چه سریع تر روزه تان را افو فطار کنید و فورا آب  با مقداری نمک و شکر بنوشید و پاهایتان را به سمت بالا بگیرید، تا خطر جدی برای سلامتتان اتفاق نیفتد.

اگر به خوردن کافئین عادت کرده اید.

خوردن چای

اگر در طول روز معمولا از نوشیدنی های کافئین دار، مثل چای و قهوه استفاده می کنید، در صورت روزه گرفتن، ممکن است به سردرد و خستگی دچار شوید و از آنجایی که بدن خودش را با شرایط جدید وفق می دهد، بعد از چند روز روزه گرفتن به این شرایط عادت می کنید و عوارض آن برطرف می شود.

به هیچ عنوان وعده سحری تان را حذف نکنید!

حتما میدانید که صبحانه، مهم ترین وعده غذایی ما در طول روز محسوب می شود که انرژی بدن را بعد از چند ساعت خوابیدن برای روزی جدید تامین می کند، در طول رمضان نیز سحری دقیقا همین مقدار برای سلامت بدن اهمیت دارد.

نخوردن سحری در هنگام روزه گرفتن باعث می شود تا بدن برای تامین انرژی از مواد غذایی که شب قبل برای افطار خورده اید، استفاده کند و مسلما طی ساعت های روزه، دچار کمبود شدید انرژی و کمبود آب می شوید. به علاوه نخوردن سحری باعث می شود تا در زمان افطار گرسنه تر باشید و مقدار بیشتری غذا بخورید و علی رغم ساعت ها گرسنگی، دچار افزایش وزن شوید.

همچنین این موضوع می تواند باعث آسیب به معده و افت فشار و قند خون نیز در برخی از افراد شود که بهتر است از قبل، با خوردن سحری از آن پیشگیری کنید.

نکاتی که باید در هنگام افطار به آن ها توجه کنید!

افطاری

افطار کردن بعد از ساعت ها آب و غذا نخوردن باید بسیار هوشمندانه و با تامین مواد مغذی و آب از دست رفته بدن همراه باشد. قبل از هر چیز باید بدانید که در هنگام افطار باید آرام غذا بخورید و روزه تان را با مقداری مایعات کم چرب و نیمه گرم باز کنید، چای کم رنگ یا آب ولرم با مقداری خرما می تواند گزینه مناسبی باشد.سعی کنید غذا های سرخ شده و چرب و دسر های خامه ای و فوق العاده شیرین را از برنامه افطارتان حذف کنید و از غذاهای سالم و کم چرب استفاده کنید.

شاید رمضان فرصت مناسبی باشد تا تغییراتی را برای بهبود رژیم غذاییتان در نظر بگیرید و تعادل بهتری در عادات غذاییتان برقرار کنید. از غذاهای حاوی فیبر بالا همانند کلم، غلات، نان سبوس دار، میوه، سبزیجات تازه و میوه های خشک بیشتر استفاده کنید و مقدار زیادی آب بنوشید، چون ابتلا به یبوست در این ماه به بیشترین میزان خود می رسد، فراموش نکنید که اندکی پیاده روی بعد از افطار هم به هضم غذا و هم سلامت بدنتان کمک زیادی می کند.

بهترین غذاها برای خوردن در افطار:

بهترین غذا برای افطار

در ادامه می توانید با بهترین خوراکی ها و نوشیدنی های مفید در زمان افطار آشنا شوید.

  • نوشیدنی ها: بهترین نوشیدنی ها برای افطار، آب، شیر، آب میوه و اسموتی های تازه، نوشیدنی هایی با قند طبیعی هستند. بهتر است از نوشیدنی هایی که به آن شکر اضافه شده استفاده نکنید.
  • خرما: از دیرباز و از زمان حضرت محمد (ص) خرما، به عنوان یکی از مهم ترین غذاها در زمان افطار استفاده می شد، از آنجایی که خرما حاوی قند طبیعی، مواد معدنی، پتاسیم، مس، منگنز و فیبر فراوان است انرژی زیادی دارد و برای بدن بسیار پر فایده است. از طرف دیگر، می توانید از میوه های خشک دیگری همانند زردآلو، انجیر، کشمش یا آلو که فیبر و مواد مغذی فراوانی دارند نیز، در هنگام افطار مصرف کنید.
  • میوه ها: میوه ها به خاطر داشتن قند طبیعی، مایعات، ویتامین ها و مواد معدنی فراوان بهتر است حتما در برنامه روزانه افطاری شما گنجانده شود.
  • سوپ: بسیاری از کارشناسان و مردم از دیرباز معتقدند که روزه، باید با یک غذای داغ و آبدار که سرشار از انواع ویتامین ها همانند سوپ، شکسته شود. به علاوه از آنجایی که برای تهیه آن می توانید از انواع سبزیجات و پروتئین ها نیز استفاده کنید، بسیاری از انرژی از دست رفته بدنتان به همراه آب بدن نیز تامین می کند.

یک نمونه رژیم غذایی در ماه رمضان:

قوانین اصلی که باید در این رژیم یک ماهه حتما آن را رعایت کنید؛

  • روزه تان را با خرما باز کنید.
  • هر روز از سوپ و سالاد در هنگام سحری و به خصوص افطار استفاده کنید.
  • برای این یک ماه تا جای ممکن از غذاهای چرب و سرخ شده در روغن استفاده نکنید سعی کنید بیشتر خوراکی های پخته شده، آبپز و گریل شده مصرف کنید.
  • از خوردن شیرینی جات اجتناب کنید و آن را تنها در زمان هایی که برای افطار به مهمانی دعوت شده اید و راهی ندارید، مصرف کنید.

وعده سحری:

بهترین زمان برای سحری خوردن درست نیم ساعت مانده به اذان است. برای سحری بهتر است از یک غذای سبک همانند نان و پنیر با یک عدد میوه استفاده کنید. یا می توانید مقداری کرن فلکس غلات با شیر کم چرب و میوه خشک شده بخورید.

از مصرف شیرینی جات پرهیز کنید، زیرا بعد از چند ساعت، موجب افزایش احساس گرسنگی تان می شود. از خوردن غذاهای شور هم بپرهیزید تا در طول روزه زیاد تشنه نشوید.

وعده افطار:

ابتدا روزه تان را به 3 عدد خرما باز و یک فنجان آب ولرم باز کنید.

سپس طبق برنامه روزانه تان در این یک ماه، مقداری سوپ سبزیجات با آب مرغ بخورید.

بعد از خوردن سوپ که معده برای عمل هضم اماده شد، بهتر است یک پیش غذای ساده تهیه شده از سبزیجات یا سالاد با کمی آب لیموی تازه و یا سرکه و بدون نمک میل کنید.

حال نوبت غذای اصلی است، غذایی مملو از کربوهیدرات با پروتئین مورد نیاز بدن که می تواند مقداری برنج، پاستا و یا نان به همراه گوشت، مرغ یا ماهی باشد.

در انتها و اگر تا به اینجا در خوردن غذاها اعتدال را رعایت کردید برای جبران سه وعده غذایی که بدن احتیاج دارد می توانید یک وعده غذای سبک نیز 1.5 تا 2 ساعت بعد، به عنوان شام میل کنید. می توانید از مقداری غذای حاوی کربوهیدرات همانند پاستا و برنج با میزانی کمتر از چیزی که در افطار خوردید، میل کنید. سعی کنید حتما از یک وعده سالاد دیگر در شب نیز استفاده کنید و به میزان کافی آب و مایعات بخورید.

خوردن غذاهای چرب، شور و شیرین در طول این رژیم به هیچ عنوان توصیه نمی شود و بهتر است برای همه وعده ها از غذاهای سالم بدون روغن استفاده کنید.

چه افرادی باید در روزه گرفتن احتیاط کنند؟

بسیاری از افراد با داشتن بیماری های خاص و مصرف روزانه باید حتما قبل از اقدام به روزه گرفتن با پزشک خود م کنند و همواره مراقبت های لازم را در طول روزه نیز رعایت کنند.

روزه گرفتن دیابتی ها:

روزه گرفتن افراد دیابتی

 افراد دیابتی که برای پایین آوردن قند خونشان می خورند، بهتر است با پزشک خود م کنند؛ اما در صورتی که فرد بیماری دیگری در کنار قند نداشته باشد و میزان قند بدون نیز در حد قابل قبولی باشد (در حالت ناشتا زیر 160) و در روز های اخیر افت قند خون را تجربه نکرده، می تواند با صلاحدید و م پزشک روزه بگیرد.

افراد دیابتی باید بسیار مراقب افت شدید قند خونشان در طی روزه داری باشند و در صورتی که با عوارضی همچون سرگیجه، سردرد و علائم افت قند دچار شدند، به سرعت میزان قند خون را اندازه بگیرند و اگر زیر 50 بود حتما روزه خود را افطار کنند و با مصرف شیرینی مختصر قند خود را بالا بیاورند.

به علاوه به یاد داشته باشید فرد دیابتی به هیچ عنوان نباید بدون سحری روزه بگیرد چون امکان افت قند و عوارض جبران ناپذیر آن بسیار بیشتر است. در مورد مصرف ها هم این افراد می توانند های صبح و ظهر خود را همزمان در زمان افطار بخورند و شب را هم قبل از سحری مصرف کنند.

بهتر است در طول روزه، 2 ساعت بعد از سحری و 2 ساعت بعد از افطار میزان قند خونتان را کنترل کنید و با در نظر گرفتن آن و رعایت نکات ذکر شده به راحتی روزه بگیرید.

افرادی که نباید روزه بگیرند:

افراد مبتلا به بیماری های شدید قلبی، ریوی، کلیوی، افرادی که ناراحتی گوارشی دارند، افراد تحت درمان، افراد مبتلا به سردرد های میگرنی و افرادی با دیابت نوع 1، به هیچ عنوان نباید روزه بگیرند و همچنین کودکان و نوجوانانی که به سن تکلیف نرسیده اند و بسیار لاغر هستند در کنار افراد باردار و شیرده بهتر است روزه نگیرند.


سبک زندگی سالم روزه ,افطار ,سحری ,استفاده ,ساعت ,مصرف ,روزه گرفتن ,استفاده کنید ,زمان افطار ,هنگام افطار ,مصرف کنید ,برای تامین انرژی منبع

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

تدریس خصوصی ریاضی هفتم هات واش بازیافت پت خرید پیج اینستاگرام - شرکت اینستاگلد DJARK گروه رسانه ای، هنری و صنعتی «آر. اِچ» | The RH Projects مسجد جامع جوشقان استرک general آقاي ترشیده (پسر ترشیده سابق) گوشت سفید ، با ما بهترین باشید. دانلود آهنگ جدید